رییس سازمان غذا و دارو با اشاره به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اجباری شدن استفاده از ماسک از درب منزل، نسبت به هر گونه گران فروشی ماسک از طرف مراجع توزیع و عرضه هشدار داد و تاکید کرد: «مصرف کننده نباید برای ماسک سه لایه بیش از ۱۳۰۰ تومان پرداخت کند.»
دکتر محمدرضا شانه ساز در نشست خبری که به بهانه توزیع ماسک ۱۳۰۰ تومانی در داروخانهها و مبارزه با گران فروشی ماسک برگزار شد، اظهار داشت: «قبل از شیوع بیماری کرونا، به میزان بسیار محدودی انواع ماسک در کشور تولید میشد و مصرفمان هم بسیار محدود بود. در عینحال بخشی از تولید علاوه بر پوشش نیاز داخلی، صادر میشد. اما با شیوع بیماری کرونا در فاز اول، نیاز کشور حدود ۲۰ برابر افزایش یافت که در کوتاه مدت امکان تامین آن وجود نداشت و به همین دلیل یک ماه و نیم مشکلاتی داشتیم که با کمک نیروهای مردمی نیاز کشور برطرف شد.»
وی افزود: «آنچه که امروز باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، عرضه ماسک با قیمت مصوب و جلوگیری از گران فروشی ماسک است. اکنون نزدیک به ۸۰ تا ۹۰ روز از اعلام رسمی قیمت ماسک برای مصرف کننده میگذرد و اعلام کردیم که مصرف کننده نباید ماسک سه لایه را بیش از ۱۳۰۰ تومان دریافت کند، اما متاسفانه شاهدیم که این اقلام با رقمهای بالاتر از ۱۳۰۰ تومان به دست مصرف کننده میرسد.»
شانه ساز با تاکید بر اینکه رعایت قیمت ماسک و ممانعت از گران فروشی ماسک دستور رییس جمهور است، ادامه داد: «بر همین اساس در چند هفته گذشته پیگیریهایی با جدیت بیشتری انجام شد. امروز میخواهم به مردم اطلاع رسانی کنم که نباید در داروخانه و جاهای دیگر، ماسک سه لایه را بیشتر از قیمت ۱۳۰۰ تومان خریداری کنند.»
با گران فروشی ماسک برخورد انتظامی و قضایی می شود
رئیس سازمان غذا و دارو درباره احتمال گران فروشی ماسک به داروخانهها و در نتیجه عرضه گرانتر ماسک به مردم از سوی این واحدها، تصریح کرد: «مدت زیادی است که قیمت مصوب ماسک را اعلام کردهایم. اگر مرکزی ماسکی را گرانتر فروخته یا باید جنسش مرجوع شود که با قیمت مصوب ارائه دهد و یا اینکه فاکتورها اصلاح شوند. پیشنهاد ما راه دوم است؛ زیرا توزیع کنندهها و تامینکنندگان باید فاکتور اصلی ارائه دهند، وگرنه گران فروشی محسوب میشود. اینکه واحدی اعلام کند من گران خریدم و میخواهم گران بفروشم، با توجه اعلام شدن قیمت مصوب کالا، توجیه درستی نیست و نباید تاوان گران فروشی ماسک را مردم و مصرف کننده بپردازد.»
شانه ساز افزود: «حداقل ۱۰ اکیپ در شهر و استان تهران برای بازرسی قرار دادیم و در سایر استانها به فراخور شرایط، بازرسیها آغاز شده است. به خصوص شهرهایی که در وضعیت بحرانیتری از نظر شیوع کرونا هستند، اولویت بیشتری دارند. در عین حال اگر مردم با تخلفی در این حوزه مواجه شدند، میتوانند به معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی محل مراجعه کنند که در آنجا بلافاصله رسیدگی شده و اگر مورد تخلفی باشد، برخورد انتظامی و قضایی از سوی معاونتها انجام می شود. مردم میتوانند از ۱۹۰ هم استفاده کنند؛ اما توصیه میکنیم که برای پیگیری سریعتر به معاونت غذا و دارو دانشگاه مراجعه کرده و تماس بگیرند.»
سرانجام تولید داخلی واکسن آنفلوآنزا
رییس سازمان غذا و دارو درمورد زمان عرضه داروخانهای واکسن آنفلوانزا نیز گفت: «امسال به دلیل کارشکنیها و نرسیدن مواد اولیه به دلیل تحریمها، متاسفانه نتوانستند تولید داخلی واکسن آنفلوآنزا را به موقع برسانند و به نظر میآید امسال زمان طلایی تولید داخلی واکسن آنفلوانزا را از دست دادیم و بیشتر از طریق واردات اقدام می کنیم.»
شانه ساز افزود: «تاکنون یک و نیممیلیون دوز واکسن آنفلوانزا وارد کشور شده و به معاونت بهداشتی تحویل داده شده است. ارز واکسنها نیز تامین و نقل و انتقال آن انجام شده است، اما به علت تحریمهای بانکی، پول تامین کننده که چند بار به خارج از کشور منتقل شده بود، به بهانههای واهی دوباره برگردانده میشد. با این حال امیدواریم قبل از پایان مهر چند میلیون دوز واکسن داشته باشیم که اولویتمان بیماران خاص و افرادی هستند که باید واکسن را تزریق کنند. در مرحله بعد اولویتهای بعدی هم میتوانند این واکسن را دریافت کنند.»
وی در پایان صحبتهایش پیرامون مبارزه با گران فروشی ماسک و عدم تولید داخلی واکسن آنفلوآنزا به میزان کافی تاکید کرد: «امسال تاکید کردیم که مردم به دنبال استفاده از واکسن آنفلوانزا نباشند؛ زیرا به دلیل رعایت پروتکلهای بهداشتی احتمال شیوع آنفلوانزا بسیار کم است. آمار نیم کره جنوبی هم نشان داد که میزان شیوع آنفلوانزا بسیار پایینتر از سالهای گذشته بوده است. با این وجود باز هم عده زیادی اصرار به استفاده از واکسن آنفلوانزا دارند که اجازه میدهیم مقداری از واکسن با ارز نیمایی هم وارد شود که به زودی وارد کشور میشود. این واکسنها برای همه مردم قابل تهیه است و نیازی به ثبت و ضبط کد ملی هم ندارد.»