به گفته رئیس مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی تولیدمثل، با کاهش سن یائسگی زنان ایرانی این سن به ۴۹ تا ۵۰ سال و نیم رسیده و یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان در یک دهه اخیر افزایش یافته است.
دکتر فهیمه رمضانی در پاسخ به پرسشی درمورد تحقیقات انجام شده در زمینه کاهش سن یائسگی در زنان ایرانی گفت: «درباره روند کاهشی متوسط سن یائسگی نمیتوانم به صراحت نظر دهم اما موارد یائسگی زودرس که به یائسگی زیر ۴۵ سال اطلاق میشود و یا نارسایی زودرس تخمدان که به یائسگی در سنین زیر ۴۰ سال گفته میشود، طی یک دهه اخیر افزایش یافته است.»
وی با بیان این که در حال بررسی علل افزایش یائسگی زودرس هستیم، افزود: «در حال حاضر بر روی موضوع آلایندههای محیطی و کاهش ذخایر تخمدانی مشغول پژوهش هستیم. از لحاظ نظری، میتوان آلایندههای محیطی را به عنوان یک ریسک قلمداد کرد. قطعا فاکتورهای تغذیهای هم میتوانند تاثیرگذار باشند. به علاوه تغییر الگوی غذایی و استفاده از محصولات فرآوری شدهای که افزودنیهای زیادی دارند، میتوانند عامل خطر دیگری در نظر گرفته شوند.»
رمضانی درباره نقش استرس در کاهش سطح ذخیره تخمدانی توضیح داد: «ممکن است در سالهای اخیر سطح استرس جامعه بالا رفته باشد. مطالعات بر حیوانات نشان میدهد که استرس سطح ذخایر تخمدانی را کاهش میدهد. از جمله فاکتورهای دیگری که میتواند به طور غیرمستقیم در این زمینه تاثیرگذار باشد بالا رفتن سن ازدواج، فرزندآوری و به طور کلی محدود کردن تعداد فرزندان است. این موضوع هم باعث میشود به صورت غیرمستقیم ابتلای خانمها به فیبرومهای رحمی و اندومتریوز افزایش یابد. بعضا این اختلالات نیازمند جراحی است و خود این مداخلات جراحی میتوانند باعث کاهش سن یائسگی شوند.»
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: «به نظر میرسد با روند کاهش سن یائسگی در سالهای اخیر روبهرو بودهایم. سن یائسگی در ایران همچنان از متوسط جهانی کمتر است و علاوه بر آن میزان یائسگی زودرس و نارسایی زودرس تخمدان فراتر از میانگین جهانی است.»