طی اخرین اخبار منتشر شده توسط دانشمندان آمریکایی، یکی از وحشتناک ترین یافته ها درباره کرونا، قابلیت حمله مستقیم ویروس کرونا به سلولهای مغز انسان می باشد.
به گزارش سایت خبرگزاری چاپار نیوز، تاکنون ۲۸ میلیون نفر در جهان طی این ۹ ماه گذشته به این ویروس آلوده شده و چندین هزار نفر در سراسر دنیا جان خود را از دست داده اند. در سراسر دنیا گروه های متشکل از بهترین دانشمندان تمامی وقت خود را صرف تحقیق و بررسی درباره کووید ۱۹ و مبتلایان به این ویروس کرده اند. از همین رو هر روز کشفیات تازه ای از رفتار و فعالیت این ویروس خانمان سوز به دست می آورند. اکنون دانسمندان پی برده اند که هشداری جدی درباره رفتار وحشتناک این ویروس در بدن انسان وجود دارد.
بر طبق اطلاعات به دست آمده دانشمندان آمریکایی اعلام کردند که ویروس کرونا قابلیت آن را دارد که به صورت مستقیم به مغز انسان حمله کند و به آن آسیب جدی برساند. حمله این ویروس به مغز انسان حتی میتواند باعث بروز علائمی مانند سردرد، گیجی و پریشانی و هذیان گفتن بیمار شود. این ویروس میتواند در مغز انسان تکثیر شده و آن را به نابودی بکشاند. تکثیر آن باعث کاهش میزان اکسیژن برای سلولهای مغزی میشود. علی رقم این اتفاقات، به این علت که این تحقیقات در مرحله ابتدایی قرار دارند ابعاد مختلف عمومیت این رخداد هنوز ناشناخته باقی مانده است.
اندرو ژوزفسن، مدیر این پروژه تحقیقاتی از دانشگاه کالیفرنیا، در این باره تصریح کرد: ما برای انجام تحقیقات از فناوری بسیار دقیقی بهره گرفتیم. دانستن این موضوع که ویروس کرونا میتواند چه تاثیراتی بر مغز داشته باشد برای دانشمندان از اهمیت بالایی برخوردار است.
طبق گفته کارشناسان و محققان، این ویروس قادر است باعث پاره شدن غشای خونی مغز شود و این مسئله ای دور از انتظار نیست. در واقع غشای خونی که دور سلولهای مغزی را گرفته، علاوه بر خون رسانی به این سلول ها، مانع از ورود عوامل خارجی و بیماری زا به آنها میشود. کووید ۱۹ میتواند این غشا را از بین ببرد و به سلولهای مغزی حمله کند.
پیش از این نیز دانشمندان یافته های دیگری هم درباره حمله ویروس کرونا به مغز انسان و آسیب های ناشی از آن به دست آورده بودند. گروه تحقیقاتی دانشگاه آکسفورد انگلیس نیز پس از انجام مطالعات و بررسی های وسیع اظهار کردند: فراتر از مشکلات جسمانی، یک خطر دیگر که بهبود یافتگان از کووید ۱۹ را تهدید میکند، ابتلا به اختلالات روانی است.
بر اساس یک پروژه مطالعاتی که بر روی بیش از ۶۲ هزار بیمار مبتلا به کرونا پس از بهبودی انجام گرفته است، نتایج به دست آمده حاکی از آن است که این افراد به شدت در معرض ابتلا به اختلالات روانی قرار دارند. طبق مطالعات صورت گرفته توسط محققان، یک نفر در هر ۱۶ نفری که از کرونا بهبود یافته اند و هیچ سابقه بیماری روانی در گذشته نداشته اند، یک تا سه ماه پس از ابتلا به کرونا دچار اختلالات روانی شده است. بر اساس مطالعات صورت گرفته، این میزان ابتلا به اختلالات روانی دو برابر میزانی است که متخصصان قبلا پیشبینی میکردند.
بر اساس گفته دانشمندان انگلیسی، بیمارانی که شرایط حادتری داشته و در بیمارستان بستری شده اند نسبت به بیمارانی که علائم خفیف تری داشتند، بیشتر در معرض ابتلا به اختلالات روانی هستند. اختلالاتی همچون اضطراب، نگرانی و استرس یکی از معمول ترین موارد در بین بهبود یافتگان است. اما ابتلاء این ویروس نتایجی مثل افسردگی، بی خوابی، زوال عقل و جنون نیز در میان بهبود یافتگان داشته است. همچنین بر اساس وحشتناک ترین یافته ها درباره کرونا، کسانی که در گذشته سابقه بیماری روانی داشته اند به طور میانگین از انسانهای معمولی بیشتر به ویروس کرونا مبتلا شده اند.
مراجع رسمی پزشکی ضمن اعلام خبر حمله ویروس کرونا به مغز انسان و علائم ناشی از آن، تاکید کردند در صورتی که بیماران مبتلا به کرونا پس از بهبودی دچار حالت های روانی مثل نگرانی و اضطراب بی مورد، احساس ناخوشی، بی خوابی و یا کاهش قدرت حافظه شدند باید در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کنند. متخصصان میتوانند با روشهایی ساده از تشدید اختلالات روانی بیمار را جلوگیری کنند.
مطالعات صورت گرفته روی علائم بالینی بهبود یافتگان کرونا نشان دهنده خستگی و ضعف و مه مغزی (اختلالات فکری) است که حتی بعد از درمان نیز در در این افراد قابل مشاهده است. متخصصان اعلام کردند ضعف به صورت شایعی در بین بهبود یافتگان از کووید ۱۹ وجود دارد. همچنین سندرم خستگی مزمن از آن دسته مواردی است که بهبود یافتگان همواره از آن شکایت میکنند. به حالتی که در آن فرد دچار اختلالات فکری میشود و احساس میکند فرآیند تفکر کردن و یادگیری اش به درستی کار نمیکند، مه مغزی گفته می شود. قدرت حافظه، پردازش اطلاعات، مهارتهای دیداری و شنیداری و قابلیت درک زبانی از جمله مواردی است که به دلیل این رخداد دچار اختلال میشوند.
طبق یافته های بدست آمده درباره ویروس کرونا، احتمالاً ویروس کرونا از راه بینی و از طریق عصب مرتبط با حس بویایی می تواند وارد مغز شود. این عصب نقش مهمی در کارکرد حس بویایی ایفا می کند. به همین خاطر، از دست دادن حس بویایی یکی از علائم شایع در میان مبتلایان به ویروس کرونا است. آن قسمتی از مغز که وظیفه حس بویایی را بر عهده دارد با دیگر بخشهای مغز در ارتباط است و به آنها پیامهایی میفرستد. این مناطق نیز هر کدام وظیفه بخش یادگیری، حافظه و احساسات را بر عهده دارند. استفاده از هورمون دوپامین توسط بخش بویایی برای لذت بردن ما از یک بو و رایحه، یکی از کارهایی است این بخش انجام می دهد. طبق مشاهدات انجام شده دانشمندان احتمال می دهند که این ویروس در تغییر سطح دوپامین خون نقش دارد. همچنین به احتمال زیاد، حمله ویروس کرونا به مغز انسان بر میزان مواد شیمیایی مغز مانند سروتونین و استیل کولین تاثیر می گذارد. همه این مواد شیمیایی برای انجام فرآیندهایی مانند تمرکز و توجه کردن، یادگیری، حافظه و رفتار فرد از اهمیت زیادی برخوردار هستند.
تغییر میزان این مواد شیمیایی در مغز باعث تغییرات در رفتار، خستگی و اختلالات روانی میشود که در بیماران مبتلا به کرونا امری رایج است. همچنین بروز عوارضی مانند استرس، نگرانی و اضطراب، و افسردگی در بیماران مبتلا به کووید ۱۹ ناشی از این رفتار ویروس می باشد. استرس باعث برهم خوردن سطح سروتونین و کورتیزول مغز میشود که میتواند خلقیات و رفتار ما را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شود که این امر به نفع این ویروس کشنده می باشد.