دکتر علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران، ضمن توضیحاتی درمورد توزیع واکسن آنفولانزا در داروخانهها اظهار داشت: «با توجه به اینکه درصد زیادی از مردم از ماسک و مواد ضدعفونی کننده استفاده و فاصلهگذاری اجتماعی را رعایت میکنند، انتظار میرود که امسال با سرایت کمتری از آنفولانزا مواجه باشیم.»
وی در مورد وضعیت توزیع واکسن آنفولانزا توضیح داد: «براساس اطلاعاتی که در دست ماست قرار بود توزیع عمومی این واکسن از ۲۰ شهریور تا اواخر این ماه شروع شود. در حال حاضر بعضی از شرکتهای پخش واکسن آنفلوآنزا را موجود دارند و داروخانهها هم سفارش دادهاند، اما اعلام کردهاند که منتظر دستور سازمان غذا و دارو برای آغاز توزیع هستند.»
هر داروخانه چطور به توزیع واکسن آنفولانزا می پردازد؟
فاطمی ضمن اشاره به اینکه تعداد بسیار کمی واکسن به دست هر داروخانه میرسد، گفت: «به عنوان مثال فقط ۱۰ عدد واکسن به هر داروخانه داده میشود تا پرسنل داروخانه تزریق کنند؛ چرا که این پرسنل جزو گروههای در معرض خطر محسوب میشوند. البته این موضوع محدود به شروع کار است و تا یک ماه دیگر فرصت داریم تا به تدریج توزیع واکسن آنفولانزا را شروع کنیم تا موجودی داروخانهها به حد قابل قبولی برسد.»
وی تاکید کرد: «از مردم تقاضا داریم که از روز اول توزیع واکسن آنفولانزا، برای دریافت آن به داروخانهها هجوم نیاورند. در حال حاضر بسیاری از افراد به داروخانهها اصرار دارند که بیعانهای بابت نگهداشتن واکسن، پرداخت کنند، اما این اقدامات ممکن نیست؛ چرا که هنوز این واکسن در سطح وسیع توزیع نشده است.»
اولویت تزریق واکسن آنفولانزا با چه کسانی است؟
دکتر علی فاطمی با بیان اینکه به اندازه تمام جمعیت کشور واکسن وجود ندارد، اظهار داشت: «بدین ترتیب اولویت دریافت و تزریق این واکسن با افراد در معرض خطر خواهد بود؛ مانند افراد سالمندی که بالای ۶۵ سال و کودکان بین شش ماه تا دو سال هستند. علاوه بر این زنان باردار، افرادی که سابقه بیماریهای زمینهای از جمله قلبی، ریوی، خونی و… دارند و همچنین افراد چاق با BMI بالای ۴۰ باید در اولویت تزریق واکسن آنفولانزت باشند. چرا که در صورت ابتلای این افراد به آنفولانزا، بیماریشان تشدید شده و مسئله مرگ و زندگی در میان است.»
وی ادامه داد: «شرایط امسال با سالهای گذشته متفاوت است و مردم به مراتب بیشتر از گذشته مسائل بهداشتی را رعایت میکنند. به همین دلیل انتظار میرود آنفولانزا سرایت کمتری داشته باشد. با این وجود مردم بیش از قبل به دنبال واکسن آنفولانزا هستند که این تقاضای بیش از حد، به دلیل ترس از کروناست. اما مردم باید نگرانیهای بیجا را کنار بگذارند؛ چرا که امسال احتمالی ابتلا به آنفولانزا کمتر خواهد بود. در تلاش هستیم که توزیع واکسن آنفولانزا را به افرادی که واقعا در معرض خطر هستند، شروع کنیم. بنابراین افراد سالم در روزهای اول به داروخانهها هجوم نیاورند و اجازه دهند این واکسن ابتدا به دست افراد نیازمند برسد.»
قیمت واکسن آنفولانزا چقدر است؟
فاطمی درمورد قیمت اعلام شده از سوی سازمان غذا و دارو بعد از توزیع واکسن آنفولانزا، گفت: «هنوز قیمت این واکسن اعلام نشده است؛ اما حدس زده میشود با توجه به گران نشدن قیمت ارز تخصیصی به واکسن آنفولانزا، مردم بتوانند این واکسن را با قیمتی بین ۴۰ تا ۵۰ هزار تومان تهیه کنند.»
وی درمورد نحوه توزیع واکسن آنفلوآنزا از سوی داروخانهها به مردم توضیح داد: «پیش از این اعلام شده بود ارائه واکسن با کارت ملی صورت گیرد، اما هنوز هیچ سازوکاری برای این پیشنهاد تعیین نشده است. حالت ایده آل این است که اطلاعات کارت ملی افراد در سامانهای ثبت شود تا هر کس فقط یک واکسن دریافت کند. اما هنوز چنین سامانهای برای این کار معرفی نشده است. البته شاید در حال فراهم کردن تدارکات این سیستم هستند.»
نایب رییس انجمن داروسازان ایران در پاسخ به این سوال که آیا مبتلایان به کرونا هم باید واکسن آنفولانزا را تزریق کنند، تصریح کرد: «به طور کلی افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند باید واکسن آنفولانزا را دریافت کنند. مبتلایان به کرونا هم بدنشان ضعیف است و بهتر است که واکسن را تزریق یافت کنند؛ چرا که ممکن است خطرات آنفولانزا در این افراد به مراتب بیش از افراد سالم باشد.»