یکی از بزرگترین حملات هوایی در طول سالهای جنگ عراق علیه ایران، بمباران شهرستان اندیمشک در ۴ آذر ۱۳۶۵ بود. در این روز نقاط مسکونی، نظامی و صنعتی شهرستان چندین بار مورد تهاجم هوایی نیروهای عراقی قرار گرفتند.
به گزارش چاپار، روز چهارم آذرماه ۵۴ فروند هواپیمای دشمن بعثی شهر اندیمشک را برای مدت یک ساعت و ۴۵ دقیقه، آماج بمباران هوایی خود قرار دادند. در این حادثه که طولانیترین بمباران هوایی یک شهر غیر نظامی در تاریخ جنگهای بعد از جنگ جهانی دوم بود، ۳۰۰ تن شهید و بیش از ۷۰۰ تن مجروح شدند.
چگونگی و تبعات بمباران شهرستان اندیمشک
به همین مناسبت روایتها از چگونگی بمباران اندیمشک و تبعات آن را میتوان در ۱۰ مورد اشاره کرد:
۱- منهدم شدن خط راهآهن یا حلقه اتصال جبهههای جنوب و میانی با مرکز کشور و نقطه ثقل این خط، ایستگاه راهآهن اندیمشک.
۲- انهدام مخازن نفت جهت ضربه زدن به مرکز اقتصادی و تولید روزانه نفت و اخلال در سوخت رسانی و قطع پشتیبانی امدادی خودروها و یا به تاخیر انداختن امر حمل و نقل به جبههها.
۳- قطع ارتباط زمینی جبهههای جنوب به خصوص در امر پشتیبانی با توجه به حلقه اتصال اندیمشک با سه استان خوزستان، ایلام و لرستان.
۴- تهدید جدی پایگاه چهارم شکاری و یا حداقل سنجش میزان آمادگی این پایگاه مهم و حیاتی واقع در جاده دزفول – اندیمشک که براساس تقسیمات کشوری جزو حوزه استحفاظی دزفول محسوب شده اما با شهرستان اندیمشک هم فاصله زیادی ندارد.
۵- شهادت نیروهای رزمنده حاضر در شهرستان که همزمان با قطار از مرکز کشور عزیمت کرده و در ایستگاه اندیمشک در حال خروج بودند.
۶- یکی دیگر از تبعات بمباران شهرستان اندیمشک انهدام معادن بزرگ شن و ماسه بود که سبب ایجاد جادههای مواصلاتی در جبهههای جنوب با بهرهمندی از معادن غنی شد.
۷- انهدام ایستگاه اصلی برق شمال خوزستان جهت به چالش کشیدن ذخیرههای انرژی و قطع برق منطقه گستردهای از شمال خوزستان.
۸- از بین بردن پلهای مهم و حیاتی تل زنگ (ریلی) بالا رود جنوبی (جادهای) و قطع ارتباط پشتیبانی و نیروی انسانی مرکز کشور با جنوب.
۹- از بین بردن نیروی انسانی و تدارکاتی پادگانها و مراکز نظامی اطراف شهرستان اندیمشک که بالغ بر ۲۰ پادگان و مرکز آموزشی و تدارکات بود.
۱۰- انهدام مراکز درمانی مانند بیمارستان شهید کلانتری اندیمشک، بیمارستان شهید بهشتی و شبستان درمانی که در کنار جاده ترانزیت تهران – اندیمشک (جنوب) برای در امان بودن از حملات هوایی احداث شد.
مهمترین عامل بمباران شهرستان اندیمشک چه بود؟
اما مهمترین مسئلهای که میتوان از هجوم طولانی هوایی به شهرستان اندیمشک از آن یاد کرد، شکستن مقاومت مردم اندیمشک و عقبه مهم تدارکات و نیروی انسانی این خطه بود؛ چرا که وجود «گردان حمزه» با جوانان قوی دل که در عملیاتهای مهم ضربههای بسیاری به ارتش عراق وارد ساخته و مردمی که با تحمل بیش از ۵۰ بار موشکباران و حملات هوایی هنوز هم تنور جبههها را گرم نگه داشته بودند، شاید مهمترین عامل این تهاجم وحشیانه باشد.
امیر سرتیپ دوم خلبان «سید اسماعیل موسوی» فرمانده سابق پایگاه چهارم شکاری وحدتی دزفول سال ۹۲ در در مراسم سالروز بمباران شهرستان اندیمشک توضیح داد: «در چهارم آذر ۱۳۶۵ خطه اندیمشک و پایگاه چهارم شکاری روز بسیار سخت و دردناکی را پشت سر گذاشت که صحنههای تلخ آن در تاریخ ماندگار شده است. یک روز قبل از بمباران هوایی اندیمشک، تیزپروازان نیروی هوایی به چند پایگاه دشمن حمله کرده بودند و دشمن از این بابت خشمگین بود. حملات وحشیانه دشمن در چهارم آذر ۶۵ موجب ایجاد فضایی دردناک در سطح شهر اندیمشک شد به گونهای که اعضای تکه تکه شده فرزندان اندیمشک و مسافران راه آهن در اطراف محل بمباران پراکنده شده بود.»