طبق آن چه که در نامهای با امضای عبدالعلی علی عسگری، رئیس سازمان صدا و سیما به معاون سرمایه انسانی این سازمان آمده است، حقوق کارکنان صدا و سیما در ۶ ماهه دوم امسال، ۳۰ درصد افزایش می یابد و در نامه ذکر شده است که این افزایش جدای از افزایش سنواتی مصوب است.
افزایش غیر منتظره قیمت ارز و سکه و افزایش قیمت کالاهای اساسی موجب کاهش قدرت خرید و بالا رفتن خط فقر به میزان ۱۰ میلیون تومان بوده است.
افراد دارای حقوق های ثابت همانند کارگران و حقوق بگیران شرکتهای دولتی در این شرایط بیش ترین آسیب را می بینند و شرایط زندگیشان سخت تر خواهد شد.
با توجه به همه این ها افزایش حقوق در میانه سال از جانب دولت، کار درستی است؛ طی این اقدام حقوق گیران دولتی – و البته نه حقوق بگیران بخش خصوصی یا کارگران – قادر خواهند بود تا قسمتی از قدرت خود را باز گردانند، اما خبر افزایش حقوق کارکنان صدا و سیما به میزان ۳۰ درصد دارای نکات و ابهاماتی است.
اول نکته این است که از دو سال پیش صدا و سیما برای به دست آوردن سهم بیش تری از بودجه اعلام کرده بود که یک سازمان بدون پول است. آذر ۹۷ قائم مقام معاونت سیما به وضوح گفت که، به دلیل کمبود بودجه این سازمان، امکان ساخت سریال تلویزیونی وجود ندارد. رضا پورحسین در رابطه با شرایط تولید سریالهای الف. ویژه تلویزیون بیان کرده بود که به دلیل کمبود شدید منابع مالی علی رغم وجود ظرفیت و انگیزه لازم برای ساخت سریالهای الف. ویژه دست این سازمان بسته است.
همچنین معاون برون مرزی صدا و سیما هم از بدهی های این سازمان گله کرده بود و گفته بود «شبکههای مهم ما مثل پرس تیوی و العالم به دلیل بدهی، در آستانه حذف از ماهواره قرار دارند». پیمان جبلی بیان کرده بود «علی رغم پیگیریهای بسیار جدی، حتی یک دلار هم به صدا و سیما داده نشده.» این سازمان حتی اعلام کرد که از میان ۱۵ شبکه برون مرزی خود به علت بدهی سه شبکه کم اهمیت همانند الکوثر قطع خواهند شد.
این ادعاهای صدا و سیما دارای ابهامات زیادی بوده است؛ بر اساس گزارش رسانه ها، این سازمان از سال ۸۸ تا ۹۸، بیش از ۱.۵ میلیارد دلار و ۲۷۰ میلیون یورو ارز از دولت گرفته بود و گزارشهای رسمی سال ۹۷ هم نشان می دهد که شرکت جامجم بازرگانی پیشرو به عنوان یکی از شرکتهای محل کسب درآمد صدا و سیما در فهرست واردکنندگان هزار و ۴۸۲ قلم کالا با ارز دولتی معرفی شده است. همچنین این شرکت ۱۶۲ هزار یورو به نرخ دولتی از بانک مرکزی اخذ کرده بود و برای صدا و سیما ذرت برای خوراک دام خریده بود. شرکت بازرگانی ایمن تجارت جامجم، هم یکی دیگر از بنگاه های اقتصادی صدا و سیما است که یک میلیون و ۱۲ هزار یورو ارز دولتی برای واردکردن خودرو گرفته است.
صدا و سیما به عنوان ناکارآمدترین ارگان داخلی به صورت رسمی علام کرده است که برای پرداخت حقوق کارکنان و هزینههای جاری هم کمبود بودجه دارد.
با توجه به همه این ها دلیل افزایش حقوق کارمندان صدا و سیما به میزان ۳۰ درصد چیست؟
دولت هرگز نتوانسته قیمت کالاهای اساسی و اولیهای مانند تخم مرغ و نان را کنترل کند؛ قیمت این کالا ها در ماههای اخیر به طرز عجیبی در حال بالا رفتن است و تقریبا همه مواد غذایی اولیه مورد نیاز همانند گوشت مرغ و کره بسیار گران شده اند.
در چنین شرایطی انتظار افزایش حقوق در نیمه دوم سال غیرمنطقی نیست. با این حال در سازمان صدا و سیما علاوه بر افزایش حقوق مصوب شاهد افزایش ۳۰ درصدی حقوق هم خواهیم بود. آیا دولت برای این کار بودجهای به صدا و سیما داده است؟ اگر بله، این تبعیض به چه معناست؟ و اگر خیر، صدا و سیما باید بگوید که این عدد را چگونه می خواهد تامین کند.